Oyun oynamanın çocuk açısından sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Çünkü çocuk her şeyi oyun ile öğrenir. Çocuğunuza bir kavramı kazandırmak istiyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız o konu ile ilgili kendiniz oyunlar üretebilirsiniz. Çocukla birlikte şarkılar yazabilirsiniz. Kendi emeği ile ortaya çıkan her şey çocuğun daha çok dikkatini çekecektir.

Oyunun sözlük anlamı, insanın vaktini hoş geçirmesine, oyalanmasına yarayan, genellikle belli kuralları olan eğlencedir. Fakat bu genel bir kavramdır. Oyun oynamak çocuk için ciddi bir iştir. Boş zamanlarını doldurma çabası değildir. Onların bütün hayatını kaplayan bir süreçtir. Oyunlar çocuğun;

  • Kendine güvenini gelişmesini sağlar.
  • Çocuk oyun içinde karşısında kimse olmasa bile biri varmış gibi konuşur. Bu da dil gelişimini destekler.
  • Oyun ile çocuğun dikkat süresi uzar.
  • Oyun sırasında bütün bedenini hareket ettirdiği için hareket koordinasyonunu sağlar.
  • Mantık yürütmeyi ve problem çözmeyi öğrenir.
  • Bellek ve hafızası gelişir.
  • Zihinsel, motor ve dil gelişimi açısından çok yararlıdır.
  • Bireyi hayata ve geleceğe hazırlar.
  • Çocuk oyun ile kendine bambaşka bir dünya kurar.
  • Eğlenirken hayattaki çoğu olayı öğrenir.

Oyun, bu ve bunun gibi bir çok yönde çocuğun gelişimi sağlar. Çocuk oyun oynarken farklı rollere bürünür. İlk yaşlarda -mış gibi oyunlar oynar. Bu tür oyunlar çocukların, kendini bir başkasının yerine koyarak onun gibi davranma yeteneğini geliştirir. Örneğin ilk yaşlarda annesi-babası-abisi-arkadaşları-akrabalarıymış gibi davranır. Onların bir hareketini taklit eder. Onlar gibi konuşur. Bu taklit yeteneği çocuğun yaşı büyüdükçe gelişir.
Çocuk ile çeşitli oyunlar üretebilirsiniz. Bir oyunu çocuğunuzun yaşına ve gelişim düzeyine uygun uyarlayabilirsiniz.

Sizlere evde çocuğunuz ile oynayabileceğiniz 2 kişilik bir oyun örneği vereceğim. Bu oyunu varsa çocuğun abisi/ablası ile yoksa da sizinle oynayabilir. Anne baba ve çocuk olarak üçlü de oynayabilirsiniz.

Oyunumuzun adı: Balonu düşürmeme oyunu

Öncelikle plastik tabakları ters çevirin ve her bir tabağın tam ortasına birer tane çubuk yapıştırın. Daha sonra kişi sayısı kadar balon alın ve elinizdeki balonları şişirin. Çocuğunuzdan balonu kendisinin şişirmesini isteyin. Şişiremezse yardımcı olabilirsiniz.
Daha sonra bir başlangıç noktası belirleyin. Elinizle veya ağzınızla çubuklara bağlı plastik tabağı tutun ve üzerine şişirilmiş balonları koyun. Oyun boyunca çocuğun balonu düşürmemesini isteyin. Bir mesafe belirleyerek çocukla birlikte yarış yapabilirsiniz.
Bu oyunu istediğiniz gibi uyarlayabilirsiniz. Unutmayın ki internetteki veya kitaptaki oyunlar sizler için bir örnektir. Bunları değiştirip değiştirip oynayabilirsiniz.
Oyunu oynadıktan sonra yorum kısmına görüş önerilerinizi yazabilirsiniz.

İyi eğlenceler 🙂

Yazar: Mısra Kara