Renkler, doğduğumuz andan itibaren hayatı anlamlandırmamızı sağlar. Etrafımızdaki nesneleri, renkleri ile algılarız. Örneğin güneş sarı, bulutlar beyaz, gökyüzü mavi, portakal turuncu, kirazlar kırmızı gibi. Çocuklara da renkleri öğretirken öncelikle çocuğun günlük hayatında göreceği renkler öğretilmelidir. Yani önce ana renkler daha sonrasında ise ara renk öğretimi yapılmalıdır. Daha büyük yaşlarda ise hangi iki rengin karışımı ile hangi renk elde ediliyor bunu öğretiriz.
Günlük hayatta çocuklar renklerle karşılaşırlar. 2 yaşına kadar çocuk renklerin isimlerini öğrenir fakat eşleştirme yapamayabilir. 2 yaşından sonra ise çocuk artık hangi rengin hangi nesneye karşılık geldiğini öğrenir. Çocuğa renkler öğretilirken her gün karşılaştığı nesnelerden başlarız. Örneğin oyuncakları olabilir. Her gün oynadığı bir topun rengini dile getirdikçe çocuk rengin ismi ile nesneyi kafasında bütünleştirecektir. Artık top dışında bir nesne gördüğünde de bunun topu ile aynı renk olduğunu dile getirecektir. Genel olarak renk öğretimi yapılırken de çocuğun bildiği renklerden başlanmalıdır. Bu renkler ana renkler olan kırmızı, mavi ve sarıdır. Çocuğun en çok dikkatini çeken renk ise genelde kırmızıdır. Bir kırmızı elma göstererek bak bu kırmızı bir elma diyebilirsiniz. Bütün renkleri aynı anda öğretmeye çalışmayınız. Her haftaya bir renk verebilirsiniz. Çocuğu sıkacak derecede tekrar etmeyiniz. Ara ara nesnelerin rengini belirtiniz.
Şimdi sizlere renklerle ilgili bir oyun önerisinde bulunacağım.
Bu oyun 2-6 yaş grubu için daha uygundur. Önceleri renklerin isimlerini bilmese de çocuk topları o renklerin bulunduğu bölmeye atar. Çocuk renkleri attıkça siz onu sözlü yönergelerle destekleyin. Örneğin kırmızı bir topu deliğe geçirdiyse ‘Evet şu an kırmızı topu deliğine geçirdin’ diyerek onu destekleyin.
Bu oyun için gerekli materyallerimiz sulu veya kuru boya, 15’li veya 30’lu karton yumurta viyolü ve renkli toplar.
Öncelikle bu yapımı ve oynanması basit ve eğlenceli bir oyun olduğundan her ebeveyn evinde rahatlıkla yapabilir. Yumurta kaplarını alıyoruz ve her birinin içine karışık bir şekilde renklerle boyuyoruz. Örneğin biri sarı, biri kırmızı, biri yeşil, biri mavi gibi. Bu boyama işlemini ister pastel ister sulu boya ile yapabilirsiniz. Çocuğunuz da boyamaya katılabilir. Hem oyunu hazırlama aşamasına kendi de katıldığı için daha heyecanlı bir oyun olacaktır.
Karton boyandıktan sonra içinde topların bulunduğu bir poşeti çocuğunuza tutarak renklerle boşlukları eşleştirmesini isteyin. Çocuk hem eğlenecektir hem de aynı anda renkleri öğrenecektir. Oyunun kapsamını genişletebilirsiniz. Oyun esnasında çocuğa bu renkte başka hangi nesnelerin olduğunu sorabilirsiniz. Böylelikle dil gelişimini de desteklemiş olursunuz.
Görüş ve önerilerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.
İyi eğlenceler 🙂
Yazar: Mısra Kara